Was getekend

Wij hopen allemaal dat de Tweede Wereldoorlog de laatste was. Vroeger spraken wij thuis over de oorlog. Ieder had daar boodschap aan. Eet je bord leeg of heb je soms de oorlog niet meegemaakt? Als kind van negen jaar schreven wij in de klas allemaal een opstel in een nieuw schrift. De titel was voorgedrukt: wel vergeven maar niet vergeten. Dat vergeven kwam wel wat vroeg in 1952. Duitsers vergeven die je niet kende en die er niet om vroegen? Ik vond dat toen al een beetje raar.

Na miljoenen doden en een nieuw woord genocide kwam er tijd voor vrede en werd in 1945 de Verenigde Naties opgericht. De geboorte van de staat Israel in 1948 vonden wij geweldig.

Het grote publiek hoorde over Rechten van de Mens. Minachting van deze rechten had geleid tot barbaarse handelingen. Vrijheid van meningsuiting en geloof, de woorden van President Roosevelt klinken door in deze verklaring van de VN. Over een mensheid vrij van vrees en gebrek.

Hoe prachtig dat artikel 1: Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Ik heb daar vaak aan gedacht op een verloskamer in Zambia of in Kenia. Waar je wieg staat is immers vrijwel bepalend. De tekst vervolgt: Niemand zal onderworpen worden aan folteringen, noch aan een wrede, onmenselijke of onterende behandeling. Ja, zo luidt artikel 5. Waterboarden is een misdrijf, wie zou dat willen ontkennen? Afhakken van handen, gruwelijk. Het tuig van IS, zijn dit nog mensen?

In artikel 7 staat: Allen hebben aanspraak op gelijke bescherming door de wet. Tegen iedere ophitsing. Als iemand spreekt over kopvoddentaks vind ik dat ophitsing. Ieder heeft het recht om in andere landen asiel te zoeken en te genieten tegen vervolging, staat in artikel 14 – tenzij men vlucht na een misdrijf. Ieder heeft recht op arbeid, staat in artikel 23. Asielzoekers dus net zo goed. En artikel 29 zegt: Rechten en vrijheden mag je niet misbruiken.

Luidkeels discrimineren, veilig afgeschermd als parlementariër valt ook onder artikel 29, zeg ik tegen de heer Wilders.

Het handvest is het oprichtingsverdrag van de VN en is nu ondertekend door 193 staten.

*

Deze column verscheen in de Hoogeveensche Courant op 26 februari 2016 op pagina 11

Plaats een reactie