Averechts

In  Drenthe komt men buitenstaanders gaarne tegemoet als die menen dat wij onbetekenend zijn. Onze provincie is immers tamelijk leeg zonder ijdel te worden. Onze bescheidenheid wordt zodoende zelden overtroffen. Maar in Hoogeveen dreigen wij zelfs daarin te overdrijven.

Over de grote stille heide dwaalt uit aller naam een  herder eenzaam rond. Eén recht, één averecht breit hij eenzaam en tevreên aan zijn karig loon. In tegenstelling tot voormalige bestuurders van Treant die afgetankt en verzadigd de laan uit werden gestuurd.

Inmiddels rust de witgewolde kudde al bij maneschijn, zingt het koor.  Daarbij ontwaren wij de  nachtelijke schim van Bethesda als dagziekenhuis.

De herder líjkt zorgeloos, maar is het allerminst. Hij richt zich op zijn kudde en houdt zich aan het bekende lied. De ijle bevolking maakt de zorg voor de kudde immers duurder.

Bij een foute koers kan een schip averij oplopen. Net als bij averechts kunnen wij het woord ‘avar’ ontwaren. Dat is afkomstig uit het Arabische ‘aw(w)ar, dat gebrek of schade betekent. Het verwijst schijnbaar naar ouderen, wier problemen complex kunnen zijn.

Treant heeft evident een foute koers gekozen. Als de meeste patiënten in Hoogeveen en De Wolden in merendeel hun heil elders zoeken, zal Emmen vanzelf de wrange vruchten plukken. Men kan failliet gaan en zal het aan Hoogeveen wijten. Let maar op. Een verklaring van eigen domheid zoekt men immers gewoonlijk bij anderen.

Carla van de Wiel die voorzitter werd tegen wil en dank, en David Post met zijn brutale demonstratief ongeïnteresseerde pose, zij kozen beiden op 13 februari, nu 25 dagen geleden voor een vlucht naar voren.  Zij zouden gaan communiceren dat het een lieve lust was. Maar er heerst nog grafstilte. Hoe ver is mijn heide?

Het was verstandig geweest schielijk het snode plan onder de bedrieglijke titel “locatieprofilering” in te trekken. Het gevaar is nu, dat het luchtschip van Treant niet gaat cashen maar crashen, of zelfs als een Zeppelin in de vlucht ontploft. Ook zonder downsizen kan het plan dan worden bijgezet in de vitrine van enkele exhibitionistisch zelfverrijkende specialisten van Emmen.

———————

Deze column verscheen in de Hoogeveensche Courant van 10 maart 2017 (jaargang 160)

.

Geniet vervolgens van het Duo Karst met De Grote Stille Heide:

https://www.youtube.com/watch?v=Zj-z-q2si7o

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s