Het kaartenhuis van Treant

In de Hoogeveensche Courant las ik op 31 maart dat Treant geen onomkeerbare besluiten zou nemen tijdens de opgelegde dialogen met ons, gewone stervelingen in Hoogeveen. Maar twee weken later kwamen ze toch triomfantelijk met het bericht naar buiten dat Bethesda zijn IC heeft opgedoekt. Na de Special Care noemen ze dit onweerstaanbare geesteskind Acute Zorg Afdeling. Van elke twintig patiënten wordt één met spoed vervoerd, het liefst naar Emmen. Een spannende bijkomstigheid voor tevens gokverslaafden.

De Gelre ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn zijn gefuseerd. Te vergelijken met de situatie Hoogeveen en Emmen, al past het openbaar vervoer hier meer bij een strafkolonie. Daarbij heeft Apeldoorn een Topziekenhuis en Emmen een fata morgana.

Zutphen moest zijn Intensive Care verbeteren, maar maakte er gemakshalve een High Care van. Deze wijziging heeft enorme gevolgen voor bijna alle geboden zorg en daarom moest hun beleidsplan opnieuw worden gedefinieerd. Er begonnen dus ambulances naar Apeldoorn te scheuren. Wij herkennen dat. Daarop reageerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met een draconische maatregel. De verloskunde konden ze wel op hun buik schrijven daar in Zutphen, met hun zorg voor 100.000 mensen! Maar er kwam meer.

Geschrokken meende het ziekenhuisbestuur in een toespraak tot de gemeenteraad de situatie doodleuk terug te kunnen draaien. De IGZ hield echter als een pitbull vast. Een nieuw beleidsplan – en gauw een beetje! Zutphen wilde het buiten de pers houden, maar de IGZ kondigde aan dat de complete tekst op haar site kwam – vanaf nu afgelopen woensdag 19 april om 12 uur. Als Zutphen per se wilde, mochten ze het nog voor de rechter brengen. Ze kozen eieren, het was vlak voor Pasen.

Gelijke monniken, gelijke kappen. Op de IC van Bethesda werden in 2012 evenveel patiënten opgenomen als in Emmen. Daarna begon de grote zorgroof. Bethesda heeft formeel een IC: dat zei dokter Post nog voor de camera van RTV Drenthe op 28 mei 2015. Maar die tijd is voorbij. Dankzij de fusie. De IC is al een jaar kassiewijle. In het geniep. Want inderdaad, transparant wordt het kaartenhuis Treant bepaald niet van de ene op de andere dag. De IGZ is geïnformeerd, stond in de krant, maar wat zou die er nu van vínden?

.


 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s