Fiasco

Natuurlijk wil ik Carla van de Wiel gelukwensen nu zij voor Treant benoemd is tot gezagvoerder van de Raad van Bestuur. Een vrouw aan het roer, waarlijk een primeur. Denk aan de dichtregel van Gerrit Achterberg:  “aan het roer dien avond stond het hart … “ Is dit het begin van een romance of de laatste van een rij dominostenen, die blijft staan?

Hoe pijnlijk is nu het verschil tussen droom en daad. De mooie woorden van Bas Eenhoorn als baas van de Raad van Toezicht ten spijt. Uitgerekend deze duizendpoot moest een week geleden in deze krant zeggen hoe belangrijk hij bestuurlijke continuïteit voor Treant vond. Juist deze man die vele jaren zelf verantwoordelijk was voor de dure wissels in de duiventil bovenop de zieke ziekenhuiscombi.  Op 13 februari hield Eenhoorn zich verdekt in De Tamboer, hoewel hij toch het stierenoog was van de massale onvrede.

Intussen glijdt Bethesda in een spiraal omlaag tot buitenpost van het gretige Emmen. Downsizen is echt niet zo duizelingwekkend als het klinkt en geen rocket science. Tot je uit die achtbaan stapt en moet braken.

De twee fusies pakken voor Bethesda uit als een blamage. In 2015 leden de drie Treant-ziekenhuizen € 3,1 miljoen  verlies. In 2016 liep het verlies zelfs op tot € 5,3 miljoen: dat betekent élke dag van het jaar € 14.500 foetsie. Ondanks de onmetelijke inspanning van de vorige stafvoorzitter David Post die zei te strijden voor Bethesda:  “Ik mag aan mijn kinderen uitleggen dat ik tachtig uur per week werk om dit ziekenhuis in de lucht te houden en word ondertussen beticht van het najagen van eigenbelang.”  Is dit een soap?

Terug naar de realiteit van Carla:  in het licht van de rode cijfers zou zij afstand kunnen doen van de € 49.000 die zij verdient bóvenop de riante Balkendende-norm van € 179.000.

Het woord fiasco is ontleend aan het Italiaanse woord voor fles. Twistzieke vrouwen moesten in de Middeleeuwen enige uren rondlopen met een steen aan een touw om de nek. Die steen had de vorm van een fles. Treant heeft kennelijk nog niets begrepen van het signaal dat vier maanden geleden is afgegeven door de inwoners van Hoogeveen en De Wolden. Behalve als patiënt zijn die blijkbaar niet interessant. Dan wordt een fiasco onvermijdelijk. Dan gaat Treant op de fles.

 

 

Deze column verscheen in de Hoogeveensche Courant van 16 juni 2017 (jaargang 160) en was later ook te lezen op www.regiohoogeveen.nl 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s